Monday, 10 June 2013

kisah Mulianya Hati Seorang Doktor
Assalamualikum.w.b.t
wahai ya muslimin dan muslimat
terima kasih kerana sudi membaca entry saya
hari ini saya nak berkongsi sebuah cerita yang boleh kita jadikan teladan dalam hidup kita dibumi Allah yang sementara ini ..
Kisah ini merupakan kisah Mulianya  Hati Seorang Doktor

Sebuah kisah untuk pengajaran bersama .


Seorang doktor bergegas ke hospital setelah menerima panggilan untuk pembedahan emergency. Beliau menukar baju dan terus ke bilik pembedahan. Beliau nampak bapa budak sedang bermundar-mandir di bilik tersebut menunggu kehadiran doktor.

Selepas nampak doktor, bapa itu menjerit : “Mengapa lambat sangat? Doktor tak tahu nyawa anak saya dalam bahaya?!! Doktor tak de rasa sebarang tanggungjawab?”

Doktor tersebut tersenyum dan menjelaskan: “Saya mohon maaf. Saya tiada di hospital dan saya telah datang secepat mungkin… sekarang saya perlu saudara bertenang supaya saya boleh melakukan kerja saya.”

“Bertenang!!! Mudah cakap. Bayangkan kalau anak doktor yang di dalam sana!!!! BOLEHKAN DOKTOR BERTENANG?!!! JIKA ANAK SAYA MATI, APA YANG DOKTOR NAK BUAT!!” jerit bapa budak itu lagi.

Doktor tersebut bersenyum dan berkata : “Saya akan berpegang pada ajaran Islam - dari tanah kita datang kepada tanah kita dikembalikan… Doktor tidak boleh memanjangkan umur, hanya Allah boleh. Pergi berdoa untuk anak saudara dan kami akan cuba lakukan yang terbaik. InshaAllah.”

Bapa itu masih tidak berpuas hati dan berbisik pada hati : “Mudah bercakap nasihat bila tak kena batang hidup sendiri.”

Pembedahan itu mengambil masa beberapa jam… doktor keluar dengan senyuman lebar dan ceria.

“Alhamudillah. Anak saudara selamat!”

Tapi tanpa mendengar jawapan bapa tersebut, doktor terus berkata, “Ada apa-apa tanya jururawat saya.”

Bapa budak tadi tersinggung, “Mengapalah doktor tadi sombong sangat? Tak boleh ke tunggu dua tiga minit untuk berbincang mengenai keadaan anak saya?” kata bapa itu ke jururawat…

Jururawat itu tiba-tiba menangis dan berkata, “Anak doktor Hisham meninggal semalam… accident… beliau tadi atas urusan perkebumian ketika kami menelefon beliau untuk membedah anak encik. Selepas habis bedah, doktor kena gegas untuk balik mengebumikan anaknya.”

jawapan jururawat tu bikin Bapa budak tu tiba2 tergamam.Manusia biasa melihat atas, melihat bawah, melihat kiri dan kanan… ….
Tapi mereka sering terlupa untuk melihat diri sendiri..
Di golongan manakah kita berada? tepuk dada tanya iman.

Masyaallah sungguh Mulianya hati doktor ini .. Walaupun anaknya baru sahaja pergi meninggalkannya dan belum dikebumikan tapi dia sempat membantu selamatkan nyawa orang lain .. Masyaallah mulia betulkan .? wahai kawan2 adakah anda di kalangan sebegini? Cermin diri kita balik fikir dan terus Fikir mane yang buruk dan mane yang baik .. Jadikan kisah ini sebgai teladan hidup kita . Sesungguhnya sabar itu separuh daripada Iman .. Allah sentiasa akan bantu kita kalau kita seorang yang sabar dan sentiasa berbudi baik kepada orang .. Renung2kan lah diri kita .. dan Selamat beramal .. Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

3 comments:

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Blogger! Jom join ni.. hadiah RM800 menanti anda!

http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.com/2013/05/1st-big-giveaway-diari-sedetik-lebih.html

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

kamu di tag

http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/06/segmen-jom-berkenalan-bersama-blogger.html

Leadership Developmant Training said...

nice blog :)

salam kenal dari kami outbond di malang :)
jangan lupa kunjungi kami di website kami : http://www.nolimitadventure.com/