Saturday, 22 November 2014

Review buku : Catatan Mat Lutfi






Assalamualaikum semua,
rasanya sudah berbulan - bulan tidak berblogging , nak kata busy tidak pun nak kata ada masa free ada la jugak cuma dunia berblogging ney sebenarnya memerlukan idea untuk menaip sesuatu entry yang boleh menjadi tarikan pembaca . That why la lama tak updated sebabnya idea tak de.. hehe

Panjang berbenor muqadimah . okey hari ini tetibe rajin nak review buku.*walaupun buku ulat buku
Buku yang mmg ramai nak beli , mana taknye buku vlogger terkenal .
Mat Lutfi, sapa tak kenal Mat Lutfi .
seorang Vlogger terkenal dan setiap video yang dihasilkan penuh dengan motivasi.
Videonya menjadi tarikan kerana mukanya yang ensem *maybe la , kerana ada kelakar , drama yang best dan banyak pengajaran yang boleh kita dapat bukan setakat gelak then motif video  takde ape yang dapat . That why mat lutfi dah banyak menang Anugerah Shout Award .

Catatan Mat Lutfi merupakan buku pertama yang dihasilkan oleh Mat Lutfi dan merupakan buku keluaran kedua Puteh Press.

Sedikit perkongsian Sinopsis buku ini :-


=============================================================
Kalau kalian suka baca diari orang, mungkin kalian suka baca buku ini, walaupun orang yang suka baca diari orang lain belum tentu dia pasrah bila orang terbaca diari dia.
Segala kisah-kisah mistik, fatamorgana, dan epik ada dalam buku ini (ha???). Namun sudah pasti tidak mampu menandingi kisah realiti dan pemerhatian tajam penulisnya.
Buku kedua Puteh Press ini pasti akan membawa pembaca mengenali sosok Matluthfi dengan lebih dekat dan lebih intim (koh koh), dan yang paling penting mengenal diri kalian sendiri. 
====================
ISBN: 978-967-369-279-8
Size: 5.3 x 7.6
Muka Surat: 252
====================
SIAPA MATLUTHFI

Jelasnya, Matluthfi berasal dari Utara. Walaupun sebilangan masyarakat memuji beliau kerana tidak lupa daratan atas pengekalan dialeknya, Matluthfi tahu perbezaan antara tidak lupa daratan dan tidak pandai berenang.
Apabila seseorang itu bertanyakan tentang usia, Matluthfi tahu soalan itu bukan daripada seorang peminat sejati; ataupun kemungkinan juga daripada seorang yang tidak pandai mengira kerana 'Matluthfi90', duh.
Matluthfi mula terkenal apabila video Mother's Day beliau di Youtube menjadi viral. Mak Matluthfi tidak gembira dengan berita ini kerana merasakan Mother's Day haram. Mak Matluthfi berkata, "Mother's Day bukan hanya sehari, tetapi hari-hari adalah Mother's Day."
Matluthfi merasakan mak beliau demanding kerana mahukan video pada setiap hari.
Di kala teman-teman sebayanya sibuk membina badan, Matluthfi sibuk membina jamban di Curtin University. Pada setiap kali Matluthfi berasa tertekan dengan kuliahnya, Matluthfi akan mengurut dada dan cuba mendapatkan inspirasi daripada Alumni yang telah berjaya mendapat Ijazah Doktor Falsafah dari sana - Datin Sri Rosmah Mansor.
Berkat sokongan daripada rakyat Malaysia, Matluthfi telah dikurniakan beberapa anugerah seperti Shout Aloud Award, Digi WOW Award, dan Vlogger Terbaik daripada suami Alumni. Tetapi, anugerah yang paling dihargai oleh beliau adalah anugerah untuk berfikir dan menulis.
Dengan itu, lebih ramai yang boleh membaca...
...dan harapnya berfikir.
 Apa guna anugerah jikalau tidak dikongsi, bukan? :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Apa tunggu lagi semua , p cepat kedai buku yang terdekat untuk dapatkan buku ini. Comfirm tak rugi beli . Ramai yang memberi respon buku ini mmg terbaik . Jom P beli.

*** Jangan lupa klik like page Delishaconcept dan Klik gmbar bergerak delishaconcept & follow insta delishaconcept.. TQ :)

layan video Mat Lutfi ( Serta Paksa)



Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

Friday, 13 June 2014

PANDUAN DALAM MEMILIH SAHABAT

Assalamualaikum . 
Sedikit perkongsian hari ini berkenaan sahabat.


Panduan dalam memilih sahabat yang baik :)



(Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Selawat dan salam ke atas baginda junjungan besar nabi Muhammad s.a.w, kamu kerabat dan para sahabat baginda) 



 Alqamah berpesan kepada anaknya:
“Wahai anakku! Kiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang bersifat demikian (iaitu antaranya):


1) jika engkau berbuat baik kepadanya, ia akan melindungimu.
2) jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, ia akan membalas baik persahabatanmu.
3) jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya, ia akan membantumu. 
4) jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya.
5) jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.
6) jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu.
7) jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik.
8) jika ia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai dan menyebut kebaikanmu.
9) jika datang sesuatu bencana menimpamu, ia akan meringankan kesusahanmu (iaitu membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu).
10) jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu.
11) jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu.
12) jika engkau berselisih faham, nescaya ia akan lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.”



 Saidina Ali dalam satu syairnya (yang bermaksud):
“Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada di sampingmu, ia sanggup membahayakan dirinya demi kemaslahatanmu, orang yang setiap masa bekerja untuk keperluanmu, sanggup mengorbankan segala-gala untuk kepentingan dirimu.”


nukilan dari  : blog sutera


Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

Thursday, 22 May 2014

Oh Muslimah ,Engkau Bidadari Syurga



Assalamualaikum semua.
Nabila nak share satu lagu yang liriknya memang menyentuh hati 
Lagu berkenaan dengan wanita
Muslimah yang sejati .
Jum fahami & hayati  liriknya
Lagu wanita Syurga Bidadari Dunia by Oki Setiana Dewi






Wanita Syurga Bidadari Dunia by Oki Setiana Dewi (OSD)


Keanggunan yang terpancar darimu..Muslimah..
Ketegasan jiwamu bak perisai nan indah
Kau hadirkan persona penuh berbalut takwah
Laksana syurga di dunia


Keteguhan hatimu oh wanita muslimah
Ketangguhan dirimu yang terbingkai sholehah
Perhiasan dunia tunduk pada yang kuasa
Sejukmu menentramkan jiwa


Engkau wanita syurga bidadari dunia
Kehormatan kau jaga dengan penuh cinta
Engkau wanita syurga bak permata berharga
Berbinar indah dalam kesucian jiwa...


Semoga dengan lagu ini kita dapat bermuhasabah diri .
Renungan Bersama .

Wahai Muslimah,..Dunia Adalah Perhiasan...
"Sebaik-baik Perhiasan Adalah Wanita Sholehah" 
Jadilah Engkau Perhiasan Terindah Di Dunia Ini Dan Di Akhirat Kelak..


 




Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

Liebster Award

Assalamualaikum semua .. Tibe-tibe updated blog hari ini.
sebab ape yea?
sebab ade orang tag kat nabila pasal Liebster Award.
urmm ..Liebster Award?
ape tu? 
 acctually nabila pun tak tahu ape kah award ney .
 yang Nabila tau kena jawab soalan dari blogger lain yang tag kita then cipta 11 soalan dan tag kepada blogger lain... thankz to Cik Mar sbb tag kat saya ..
Bunyi macam menarik kan .. 
okey so let me answer the question yang telah di tag.

1-  5 words describe me

Kecik .Why kecik?
sebab nabila memang berbadan kecik walaupun dah 20 tahun.hehe
Look like budak sekolah lagi ..sad :(


2-  Hadiah yang anda idam-idamkan

Hadiah yang paling di idamkan adalah Iphone 6.
Nabila memang tertarik dengan Iphone tapi malangnya belum dapat memilikinya lagi.
Hope akan dapat nanti ..Amin :)


3- Suka pet apa dan kenapa?

Actually, nabila suka arnab ..sebab apa? sebab arnab memang comel  terutama yang bulu tebal-tebal.

4- Ciri-ciri blog yang anda suka.

Blog yang nabila suka adalah blog yang kreatif,blog yang simple but post dye yang menarik ,
blog yang bnyk share tip or tutorial ,blog yang suka share cerita islamik  and mostly nabila suka blog abg Ben dan blog kak Dena Bahrin ..Blog yang simple tp entry best and tip-top.

5-Pemakai tudung jenis apa? atau pemakai shawl? sebab?

Nabila hanya minat memakai tudung bawal ..Shawl ? minat tapi jarang pakai .Why nabila minat tudung bawal? urmm Actually tudung bawal dah lama ada dari dulu lagi, so sejak kecik lagi nabila dah biasa pakai tudung bawal sebab tudung bawal nampak simple dan senang nak pkai,tak perlu nak lilit macam shawl.

6- Suka membaca? baca apa dan kenapa?

Dulu nabila mmg tak minat membaca. Asal baca je mesti tertido but now bila dah masuk study dekat IPTA semuanya dah berubah ..ok minat sangat baca ..buku apa? buku yang mengenai hal-hal wanita di dalam islam .. kenapa? nabila bukan la insan yang perfect so banyak lagi perkara nabila perlu tahu untuk hijrah ke jalan Allah jadi dengan membaca la nabila dapat mengetahui pasal fatwa wanita dalam islam .

7- lagu kegemaran anda?

Kalau cerita bab lagu ney ..mmg tak dapat nak beritahu mana lagu kegemaran, sebab apa? sebab semua lagu nabila layan . Lagu korea,bi ,melayu and nasyid nabila layan ..so bila difikirkan balik la lagu yang nabila asyik ulang adalah lagu Raqib Majid ft UNIC - Bintang Syurga . The best la lagu ney.

8- ada orang sebarkan cerita buruk tentang anda.tindakan anda?

Bagi nabila , nabila malas nak hiraukan kalau orang yang suka undang fitnah . apa yang nabila hanya akan buat tadah tangan dan berdoa kepada Allah supaya Allah buka hati orang yang buat fitnah tu bertaubat dan memohon ampun kepada nabila .Yang penting nabila harap dia akan berubah.

9- Kalau diberi peluang,teringin nak belajar bahasa asing apa? sebab?

Kalau di beri peluang belajar bahasa apa? urmm nabila nak belajar bahasa arab dengan lebih mendalam walaupun dah pernah belajar waktu form 1-form 3 but rasanya terlalu singkat masa tu.Jadi ,kalau diberi peluang nabila nak belajar lebih mendalam bahasa arab, kerana apa?
kerana Bahasa Arab adalah Bahasa Syurga.

10-Lipas dan cicak , mana yang lagi menggelikan?

Dua-dua nabila geli tapi yang paling -paling geli cicak la sebab badan dia lembik.

11- Destinasi impian anda?

Destinasi impian nabila adalah Turki,Madinah dan Mekah .
Ketiga-tiga tempat tu memang impian nabila .Kalau boleh la nabila harap dapat jejak bumi Turki,bumi Mekah ,Madinah sebelum nabila pejam mata buat selama-lamanya.
InshaaAllah ..Amin..Doakan yea.

Done answer 11 question . 
fuhh penat menaip .. hehe
Banyak jugak yea soalan jadi ini pula masa nabila untuk tanya kat korang 11 soalan
11 soalan tu ialah :
1- Apa nama gelaran anda? kenapa di beri gelaran tersebut?
2- Anda minta korea? kalau minat listkan 2 favourite artis korea anda minat.
3- Apakah impian anda yang anda ingin capai?
4-Destinasi mana yang anda mahu bawa ibu bapa anda pergi?
5- Kalau diberi peluang untuk jadi cikgu ,subjek apa yang anda mahu ajar dan kenapa?
6-  2 pendapat mengenai blog nabila.
7-  Listkan 4 Rancangan Tv pilihan anda.
8- Kenangan apa yang anda tak dapat lupakan?
9-  5 ciri-ciri untuk kenali diri anda?
10- Rumah impian anda?kenapa?
11- Kalau di beri peluang untuk kahwin muda ,anda mahu tak?sebab?
11 orang yang nabila nak tag :-
Izzati Amira
Cik Hafizah 
Dhila 
 Mazni
Nia
Aznur
Cik Lyeen
ieka
Dayang Deno
Husna
Anis
Selamat menjawab .. Maaf la kalau soalan nabila tu macam merepek  je ..hihi and thankz to cik mar sebab bagi soalan kat nabila .maaf la kalau jawapan nabila tu merepek atau ada menguris hati orang lain .Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datang dari kesalahan nabila sendiri.
Selamat menjawab kepada yang di tag .

Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

Sunday, 18 May 2014

Buat bakal imamku


Heloo Readers
malam nie tibe2 teringin nak updated blog 
terdetik nak buat post lepas tgk video dena bahrin
Subhanallah  indahnya Perkahwinan

kalau sebut pasal kahwin ?
Ramai yang teringin nak kan?
Malah dalam islam memang menggalakkannya ianya adalah Sunnah nabi
Nabi bersabda"Barang siapa membenci akan sunnahku maka dia bukan dalam golonganku"
MasyaAllah jadi janganlah kita mempersendakan Sunnah Nabi ini


Perkahwinan merupakan saat indah bagi semua orang.
Saat dimana kita dapat cinta yang halal.
Saat dimana datangnya cinta sejati
Cinta yang halal .Tiada batasan
Saat tercipta seribu kenangan


Buat bakal imamku:-
Jika engkau memang ditakdirkan jodoh denganku,
Ku harap kau bimbingla ku ke Jalan Allah,
Ku harap kita dapat bercinta hingga ke Jannah
Aku harap kau akan menjadi imamku sehingga akhir hayatku
Jikalau kau jodohku,
Aku harap kau tabah dengan karenahku,
Aku harap kita dapat jadi pasangan yang diredhai Allah
Aku berharap kita akan jadi Keluarga yang Bahagia
Dapat zuriat yang soleh dan Solehah
Jikalau kita di jodohkan,
Aku harap kau dapat jadi Lelaki yang Soleh
Jangan tinggal solat
Jangan nakal-nakal
Jadilah suami yang soleh dan patuh akan perintah Ayah&ibu
serta Allah s.w.t

Yang paling penting aku berharap kau sentiasalah
mendoakan supaya Allah temukan jodoh kita
dan Semoga Allah kekalkan kita Hingga Ke Jannah ..amin



Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

Friday, 9 May 2014

Ibu engkaulah ratu hatiku

Masaul Khair .. xiàwǔ hǎo..selamat petang :)

Ibu ,merupakan seorang insan yang telah melahirkan kita,betapa pedih dan peritnya insan yang bergelar ibu apabila melahirkan seorang anak .Walaupun ibu sakit semasa melahirkan kita tapi ibu cuba menahan kesakitan tersebut kerana ibu terlalu gembira kerana Allah telah memberinya cahaya mata yang selama ini ibu tunggu.



Anak merupakan anugerah terindah buat ibu .
Semasa bayi ibu menjaga kita dengan kasih sayang yang tak ternilai.
ibu sanggup berjaga malam demi anaknya .Walaupun ibu penat bekerja pada siang hari tapi ibu tak pernah hirau tentang kepenatan tu demi untuk menjaga anaknya .
Ibu takut anaknya tidak lena tidur ,ibu takut anaknya tak cukup makan ,ibu takut anaknya sakit.

Allah ,hebat kasih ibu ini .
Apabila kita semakin dewasa ,ibulah insan yang paling bahagia .
Ibu gembira kerana dye telah berjaya membesarkan anaknya sehingga dewasa.
Bila anaknya sudah dewasa ,ibu tetap menjaga anaknya bagai menatang minyak yang penuh.
Bila kita dah mula masuk alam IPT atau IPTS,ibulah orang pertama yang mengalirkan air mata gembira atas kejayaan kita .Ibu bangga dapat didik anaknya hingga berjaya.



Kejayaan kita merupakan hadiah paling bernilai dan bermakna buat ibu.
Ibu tak kisah kalau hari jadi ibu kita tak pernah bagi hadiah ,ibu juga tak kisah kalau hari ibu anaknya tak pernah bagi hadiah  kerana bagi ibu hadiah yang paling bermakna buat ibu adalah kejayaan anak-anak ibu.

Apabila kita sudah masuk alam perkahwinan ,ibu jugalah insan yang paling gembira sekali.
Dye gembira Allah telah pertemukan jodoh buat anaknya.
Dye berdoa kepada Allah semoga jodoh anaknya kekal hingga ke Syurga.




Tapi bila ibu dah tua,anak-anak ibu semakin hari semakin hilang.
Semua anak-anak ibu mungkin sibuk dengan kerjaya mereka,takpe ibu faham semua itu.
Lama -kelamaan ibu semakin tua, anak-anak ibu semua tak nak jaga ibu .
Disebabkan itu ibu sendirian di rumah .
Anak-anak ibu sudah lupa jasa ibu selama ini ,memang ibu tak pernah mengunkit sebab ibu ikhlas membesarkan kamu ..
Ibu sudah tidak berdaya lagi ,mata ibu makin lama makin gelap.
Kini ,ibu sudah tiada .
Apa yang ibu harap :
1) ibu harap anak-anak ibu berjaya didunia dan akhirat
2) ibu harap anak ibu jadi anak yang soleh dan solehah
3) ibu harap bila ibu tiada ,anak-anak ibu sentiasa sedekahkan Al-fatihah buat ibu.




Duhai anak ,janganlah jadi seperti kacang lupakan kulitnya.
Ibu merupakan insan yang melahirkan kita
Bila ibumu sudah tua ,balaslah jasanya kembali.
Bila ibumu sakit jagalah ibumu sebagaimana dye menjagamu ketika sakit.
bila ibumu sudah tua,perliharalah ibumu dengan kasih sayang sebagaimana ibumu perliharamu dari kecil hingga dewasa ..inilah masa untukmu membalas jasa ibu.
Duhai anak ,dengarlah cakap ibumu,jangan sesekali kau melukai hatinya.
Duhai anak,janganlah kamu jadi anak yang derhaka.
KERANA
Syurga itu dibawah telapak kaki ibu .

Sekian.Wallahua'lam.






Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

Wednesday, 7 May 2014

Kisah sedih:"Seorang anak yang miskin yang taat pada Ibunya"



Uwais Al Qarni.. Siapakah uwais tu?

Uwais Al-Qarni merupakan pemuda yang disebut-sebut namanya oleh Rasullulah s.a.w
kepada para sahabat baginda.
Rasullulah s.a.w pernah berpesan kepada Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra bahawa:
"Akan lahir di kalangan tabiin seorang yang sangat makbul doa yang akan lahir di zaman kamu (Zaman selepas kewafatan Rasullulah s.a.w)"
Tujuan Rasullulah s.a.w menyuruh Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra mencari Uwais Al-Qarni tidak lain ialah wanita meminta Uwais Al-Qarni berdoa kepada Allah supaya mengampunkan dosa-dosa sahabat (Saidina Uamr ra dan Saidina Ali ra)
Marilah kita lihat keistimewaan Uwais Al-Qarni sehingga Rasullulah s.a.w meminta sahabat mencari dan meminta doa darinya.

Memang benarlah kata-kata Rasullulah s.a.w,Uwais Al-Qarni akhirnya muncul di zaman Saidina Uar ra dan Saidina Ali ra.Kedua-dua  mereka memang menunggu dan mencari kabilah-kabilah yang datang dari Yaman ke Madinah ,Akhirnya bertemu juga dengan Uwais Al-Qarni.Pada pandangan mata kasar mereka,tidak mungkin dia adalah orang yang Rasullulah s.a.w sebut -sebutkan ini kerana ,Uwais Al-Qarni dianggap sebagai seorang yang kurang waras di kalangan orang awam atau penduduk setempat.

Uwais Al-Qarni adalah seorang yang berpenyakit sopak di seluruh tubuh badanya ,yakni sejenis penyakit kulit yang tidak digemari ramai.Walaupun begitu,beliau adalah seorang yang soleh yang amat mengambil berat tentang ibunya yang uzur dan lumpuh.Beliau begitu tekun untuk mendapatkan keredhaan ibunya.Bapa beliau meninggal dunia ketika beliau masih kecil lagi.Beliau berpenyakit sopak sejak dilahirkan dan ibunya menjaganya sampai beliau dewasa.

Suatu hari ibunya memberitahu kepada Uwais Al-Qarni bahawa dia ingin sekali untuk mengerjakan ibadat haji,di Mekah.Ibunya menyuruh Uwais Al-Qarni supaya berikhtiar agar beliau dapat membawanya ke Mekah untuk menunaikan haji .Sebagai seorang yang miskin ,Uwais Al-qarni tidak berdaya untuk mencari perbelanjaan untuk ibuya kerana pada zaman itu kebanyakan orang pergi menunaikan haji dari Yaman ke Mekah perlu menyediakan unta dipasang atsnaya "Haudat".
Haudat ialah sebuah rumah kecil yang diletakkan di atas unta untuk melindungi diri daripada cuaca panas matahari dan hujan.

Uwais tidak mampu menyediakan perbelanjaan untuk ibunya pergi mengerjakan haji apatah lagi untuk memiliki unta.
Namun atas permintaan ibunya yang sangat Uwais kasihi,Uwais Al-Qarni mendapat satu ilham.
Beliau membeli seekor anak lembu yang baru lahir dan sudah habis menyusu.Beliau membuat sebuah rumah si atas 'Tilal'(Tanah Tinggi).Rumah untuk lembu itu dibina di atas bukit,apa yang beliau lakukan ialah pada petang hari beliau akan mendukung anak lembu untuk naik ke atas Tilal .Pagi esoknya beliau akan mendukung lembu itu turun dari Tilal tersebut untuk diberi makan .Perbuatan yang dilakukannya menyebabkan orang mengatakan beliau kurang waras.

Memang pelik,membuatkan rumah untuk lembu di atas bukit,kemudian setiap hari mengusung lembu ,petang dibawa naik ,pagi dibawa turun.
Namun sebenarnya jika dilihat di sebaliknya ,Uwais Al-Qarni seorang yang bijak.Lembu yang asalnya hanya 20kg,selepas 6bulan lembu itu sudah menjadi 100kg.Otot-Otot tangan dan badan Uwais Al-Qarni pula menjadi kuat hinggakan dengan mudah mengangkat lembu seberat 100kg turun dan naik bukit setiap hari.

Selepas 8bulan ,apabila sampai musim haji.Rupa-rupanya perbuatannya selama ini adalah satu persediaan untuk beliau membawa ibunya mengerjakan haji.Beliau telah memangku ibunya dari Yaman sampai ke Mekah dengan kedua tangannya.Di belakangnya beliau meletakkan barang-barang keperluan seperti air,roti dan sebagainya .Lembu yang beratnya 100kg boleh didukung dan dipangku inikan pula ibunya yang lebih ringan.Beliau membawa (Mendukung dan memangku) ibunya dengan kedua tangannya dari Yaman ke Mekah,mengerjakan Tawaf ,saie ,dan di padang arafah dengan senang sahaja.Uwais juga memangku ibuya denagn kedua tangannya pulang semula ke Yaman dari Mekah.
Setelah ibunya pulang ke Yaman,ibunya bertanya:
"Uwais,apa yang kamu doakan sepanjang kamu berada di Mekah?"

Uwais Al-Qarni menjawab:
"Saya berdoa meminta supaya Allah mengampunkan dosa-dosa ibu"

Ibunya bertanya lagi:
"Bagaimana pula dengan dosa kamu"

Uwais al-Qarni menjawab:
"Dengan terampun dosa ibu,ibu akan masuk syurga .Cukuplah ibu redha dengan saya,maka saya juga akan masuk syurga".

ibunya bertanya lagi:
"Ibu inginkan engkau berdoa agar Allah hilangkan sakit putih(sopak) kamu ini."

Uwais Al-Qarni berkata:
"Saya keberatan untuk berdoa kerana ini Allah yang jadikan.Kalau tidak redha dengan kejadian Allah,macam saya tidak bersyukur dengan Allah Ta'ala.

Ibunya menambah:
"Kalau ingin masuk ke Syuga ,mesti taat kepada perintah ibu.Ibu perintahkan engkau berdoa."
Akhirnya Uwais Al-Qarni tidak ada pilihan melainkan mengangkat tangan dan berdoa.Beliau lalu berdoa seperti yang diminta oleh ibunya supaya Allah menyembuhkan putih yang luar biasa(sopak) yang dihadapinya itu.

Allah s.w.t lalu menyembuhkan serta merta ,hilang putih sopak diseluruh badannya kecuali tinggal satu tompok sebesar duit syiling di tengkuknya.Tanda tompok putih itu kekal pada Uwais Al-Qarni kerana permintaanya,kerana sopak ini adalah tanda pengenalan yang disebut Rasullulah s.a.w kepada Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra.

Tidak lama kemudian,ibunya meninggal dunia.Beliau telah menunaikan kesemua permintaan ibunya.Selepas itu beliau telah menjadi orang yang paling tinggi martabatnya disisi Allah.Saidina umar ra dan Saidina Ali ra dapat berjumpa dengan Uwais Al-Qarnidan seperti yag diperintahkan oleh Rasullulah s.a.w,mereka meminta supaya beliau berdoa agar Allah s.w.t berkenan mengampuni dosa-dosa mereka berdua.

Diriwayatkan semasa kewafatan beliau,terlalu ramai "orang" yang menyempurnakan jenazah beliau.Daripada urusan memandikan sehinggalah dibawa ke liang lahad.Agak menghairankan kerana pada masa hidup beliau yang miskin,malah ada yang menganggap beliau seorang yang gila.Siapakah "orang-orang tersebut".Mereka itu adalah penduduk-penduduk langit yang terdiri daripada malaikat-malaikat.

Tamat sudah kisah Uwais Al-Qarni yang amat taat dan kasih kepada ibunya.Seorang wali Allah yang tidak terkenal di bumi,tetapi amat terkenal di langit .
Sekian.Wallahua'lam.



Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

Wednesday, 8 January 2014

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum w.b.t
Minggu depan pada 14 Januari 2014 bersamaan dengan 12 Rabiulawal 1435
kita semua umat islam menyambut Maulidur Rasul
sama2 kita menghayati keperibadian Nabi Muhammad Rasuluallah s.a.w

Tanggal  12 Rabiulawal  merupakan satu tarikh keramat dalam sejarah umat Islam di seluruh dunia. Kedatangan Nabi Muhammad merupakan satu rahmat terbesar dan anugerah teragung yang Allah berikan kepada alam semesta ini. Manusia pada saat itu berada dalam kekufuran, kegelapan syirik, tidak mengenal  pencipta mereka. Pada masa tersebut, penyembahan terhadap berhala-berhala adalah merupakan satu penghormatan, perzinaan adalah suatu kebanggaan, mabuk dan berjudi berleluasa, merompak serta membunuh adalah suatu keberanian. Sehubungan ini Allah mengutus seorang Rasul yang ditunggu oleh umat manusia untuk menghentikan semua kerosakan ini dan membawanya kepada cahaya Ilahi.
 Menghayati Perjuangan Nabi
Bersempena sambutan Maulidur Rasul yang diadakan saban tahun  menuntut kita sama-sama menghayati dan mencontohi ketabahan serta kesungguhan baginda dan para sahabat dalam menegakkan syiar Islam sehingga terpancar kecemerlangan dan kegemilangan Islam merentasi dunia timur dan barat. Selain itu, nabi Muhammad juga amat dikenali sebagai seorang yang suka menghubungkan silaturrahim, menolong orang yang dalam kesusahan, membantu  anak yatim dan ibu tunggal, seorang yang pemurah dan sebagainya. 


Keperibadian Terpuji
Masyarakat Arab  Quraisy  amat senang dengan keperibadian yang dimiliki oleh nabi Muhammad, baginda pernah hidup bersama-sama masyarakat Quraisy, pernah bersama-sama membangunkan semula Kaabah yang runtuh akibat banjir. Baginda  dikenali di kalangan masyarakat Arab sebagai seorang yang baik  budi pekertinya, seorang yang amanah sehingga digelar al-amin. 
Tetapi mengapa tiba-tiba nabi Muhammad menjadi orang yang paling mereka benci? Apakah orang Quraisy tidak kenal siapa baginda sehingga mereka ingin membunuhnya?  Mereka benar-benar telah merancang untuk membunuh nabi Muhammad dengan berbagai-bagai perancangan jahat, namun baginda diselamatkan oleh Allah. Allah merakamkan perancangan jahat orang musyrikin untuk membunuh nabi Muhammad S.A.W akan tetapi Allah telah menggagalkan perancangan mereka. Firman Allah dalam surat al-Anfal ayat 30:

"Ingatlah (wahai Muhammad), ketika orang kafir musyrik ( Mekah )  menjalankan perancangan jahat terhadapmu untuk menjarakkanmu atau membunuhmu atau mengusirmu. Mereka menjalankan perancangan jahat dan Allah menggagalkan perancangan jahat (mereka). Allah sebaik-baik yang menggagalkan perancangan jahat".

Jadi sama2 lah kita sebagai umat islam menghayati keperibadian terpuji Nabi Muhammad s.a.w  dan marilah kita mencontohi amalan dan sunnah beliau .. Sesungguhnya barang siapa yang sering mengamalkan sunnah nabi dapat mendekatkan dirinya dengan syurga semasa di akhirat nanti ..insyallah :)







Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi