Sunday, 21 July 2013

Famous atau Derita Akhirat


Assalamualaikum wbt..
sudah sekian lama saya tak menaip dan menulis kat blog sy yang sudah terabai
Pejam celik pejam celik tak sangka kita dah pun berpuasa sudah seminngu lebih dah hampir 2minggu ..
masyallah bersyukur cgt sbb ALLAH bagi sy hidup ag di muka buminya
bersyukur sangat sbb dapat melihat keindahan dan kekuasaannya..
Masyallah .. Alhamdulilah thankz you Allah
Alang2 dah lama tak menaip kat diary online ney ..
sy nak berkongsi sikit kata2 supaya kita dpat sama2 bermuhasabah diri dibulan mulia ini

Famous atau Derita Akhirat?
tajuk dye macam pedas pulak kan .. 
kalau tanya orang kat dunia sekarang ney tnya diowg nak famous or tak?
comfirm 99% akan jawab yea.. tipu la lau tak nak terkenal
ramai dikhalayak kita lebih mahukan dirinya terkenal dan bleh menjadi bualan org masuk tv,insta,tweet dan sebagainyalah kan .. tapi Kita sering lupa yang famous tu sbnrnye tak pntg pun kat dunia ney
terutama terkenal semata-mata jadi miss world la 
tak kisah kalau kita terkenal kalau menjadi qariah ,qari or ustaz or ustazah
tapi lau setakat jadi terkenal semta2 bnde tak septtnye fikir 2 3 kali wahai kawan2

excpecially wanita 
wahai kaum hawa sesungguhnya kita ini kaum yang mudah terjerumus ke neraka
jagalah pemakaian kita ,adab kita ,tingkah laku
jadilah wanita yang dapat membawa diri kita ke syurga bukan bawa ke neraka
remember that!!

renung-renungkan seketika :-

Orang Islam terutamanya wanita tidak perlu terhegeh-hegeh masuk pertandingan ratu cantik, miss world, contest suruh orang like gambar sendiri then menang hadiah, contest siapa paling cantik, tudung paling stailista dan hijabista gadis semasa, vlogger tutorial tudung paling top, blogger paling meletop fesyennya dan sepertinya.

Sepatutnya berlumba-lumba masuk contest Miss Jannah (Syurga). Tu lagi World. Dunia wal Akhirah tu. Berkejaran menjadi wanita paling tinggi al-Haya'(malu)nya. Terhegeh-hegeh nak jadi solehah. Terhegeh-hegeh nak sorok dirinya dari jadi bahan publisiti dunia sebab nak dipublisitikan di akhirat oleh Allah sendiri.

Hidup ini kan pertandingan;
Pertandingan siapa paling berjaya selamatkan keluarganya dari api neraka.
Pertandingan siapa yang lulus masuk ke Syurga.



Masyallah ingat itu wahai kawan2.. sesungguhnya kita tak perlu berebut-rebut untuk kejar hal duniawi tapi berebut la untuk kejar hal akhirat sesungguhnya kita semua ini hamba allah yang mudah lupa dan selalu melakukan kesilapan ..

nota kaki : kalau rase nak share share je la yea
dari hamba Allah yang hina
Nabila Mansor





Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

5 comments:

Alyn Roslan said...

Masyaallah, renungan buat diri ini.

ainil fazieda said...

betul tuh , sokong sgt :) Btw , renungan bt diri sy sendiri jugak . Nice sharing! ^^

Nisha said...

Jom Join! 28 hadiah menarik! Top refferal akan mndapat Rantai Moustache dan HADIAH PILIHAN SENDIRI! Let's Join! :D http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/07/segmen-simple-giler-by-anis.html

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Betul tu...renungan untuk diri sendiri jgk..thanks ya..