Saturday, 29 September 2012

Alahaiii .. Hyperhidrosis :(

Assalamaualaikum
 ... heloooo2 my readers .. aishhh dah lame abaikan blog .. hehe nabila busy ckit .. :)
disebabkan nabila teramat la bosan segala giveaway or segmen ape2 yg nabila 6pak kat dashbord
semua nabila join .. haha *mmg terbaik la kan .. alahaii busannn :(
okew hari nabila nak cite penyakit yang dihidapi nabila .. alahaiii sedih :(
mmg la penyakit ney tak berbahaya but penyakit ini mmg merimaskan orang termasuklah nabila jugak
takpe lagi pun itu bukan kehendak nabila so nabila terima dgn hati yg terbuka dan lapang
tak semua ape yg kite nak akn tercapai kan penyakit ney sejenis penyakit yang tak berbahaya 
TAPI
ade sesetengah org yang mengalami penyakit ini yg tahap palaing teruk mgkin mencacatkn badan sahaja .. itu jer tak de la sape membawa kepada maut ..

Ape itu "HYPERHIDROSIS "



nabila pis yg ke3 tu jer tak teruk sgt..cikit2 jer :)

mesti korang tertanya2kan ape la menatang hyperhidrosis ney kan name dah la pelikkk *jujur mmg pelik
mesti sesetangah org ingat hyperhidrosis ney org yang terlajak hyperactive means org tak reti ddk diam 
so salah same sekali sangkaa itu Hyperhidrosis adalah sejenis penyakit dimana pesakit yang menghidapi penyakit ini mereka mengalami perpeluhan yang terlebih means kalau diorg tak buat aktiviti ape2 pun tak kira panas ke sejuk ke hari ujan ke diowg pun badan mesti akan peluh kdg2 sesetengah tu smpai menitik2
tapi tak la seluruh badan ia hnya terjadi pada anggota bdn yg tertentu shj
selalu penyakit ini hnyelah tertumpa pada 
bahagian muke ,bawah ketiak ,tangan dan kaki



tapi puratanye kebnykkn bnyk yg mengahadapi di tangan dan bwh ketiak .. 
so comfirm la pesakit yg mengidapi penyakit ini rimas kerana stiap mase jer diowg berpeluh..paling rimas lagi ketika diowg nak melakukan kerja . kalau pesakit yang berpeluh di tgn maka segala perkerjaan diowg mungkin akn terjejas sedikit .. bg yg berpeluh dikaki mgkin diowg tak boleh nak aktiviti lasak sgt kerana kalau asyik pkai kasut boleh menyebabkan kaki melecit..  sbb bnyk peluh
bg yg berpeluh diketiak mugkin menyebabkn diowg malu nak dekat kat org sbb bile nak angkat tgn akn nampak peluh kat bwh lengan ... *malunye kalau mcm tu 
so kebanyakkan pesakit yg mengalami penyakit ini diowg mesti berasa malu .. nak salam org pun malu sbb nanti mesti org ckp "asal tgn basah ..eeeiii gelinye" aishh malangkan nasibbb .. nabila pun jd mcm tu la asal nak salam cikgu cepat lap tgn kat baju or towell kecikk sbb takut cikgu tegur tp kdg2 tu ssh jugak nak hilangkan basah tgn ney sbb kalau lap kat kain pun still basah jugak .. aduhaiiii .. paling menyedihkan time mengahadapi peperiksaan .... time tahun lepas exam SPM .. tak silap nabila time paper BM karangan pulak tu aduhaiiii .. tbe2 tangan nabila berpeluh ..lenjun abis .. tgn nabila dah la tak bwk towel kecik or tisuuu tiem nak tulis karangan tu mmg rimas ,. sbb tgk kertas dah basah .. sedih cgt selamat tak terkoyak jer .. ney skunk pun nabila tgh menaip ney pun tgn still berpeluh .. basah dah lappy nabila ney .. aishhh

to alll yang kena penyakit ini sbnrnye ade 3cara rawatan nak pulihkan

1.Beli ubat  untuk hyperhidrosis*tapi dekat malaysia ssh nak jumpe



2.botox a.k.a suntikkn jarum dekat bahagian anggota korang berpeluh tu
kaedah yg no 2 mmg sakit sbb pesakit kena suntik dgn jarum yg bnyk tp bukan hilang smpai bile2 just beberapa tahun or bulan jer n bahaya jugakkk rawatan ini


botox kaki

botox ketiak

3 . Operation bahagian yg berpeluh
Operation mmg la tak sakit . sbb diakn beri ubat bius mgkin kita tak sedar tapi operation jugakk sgt berbahaya sbb bile operate nanti dye effect kat lain mgkin effect dekat paha or mane2 jer ..
yg itu lagi terukk lau kena kat paha lgi rimas korang nak ddk pun rimas jugakkn n takut bdn korang tak berpeluh dah .. 



so .. all yang kena penyakit ini nabila sarankan korang redha je la . inilah dinamakn dgn kelebihan tersendiri .. so korang tak yah la merungut ke ape inilah dinamakn dugaan hidup tp mgkin cara yang pertama tu berkesan sbb tak membawa effect tp nak cari ubat tu kat malaysia mmg susag sbb bnyk kat negara lain jer .. atete
nabila just kena kat tgn and kaki tu pun rase rimas but kena bersabar
so nabila sarankan kpd yang jadi cmneyy "Jangan berasa malu terhadap diri anda"
langkah kehadapan dan teruskan hiduppp :) 
sekian :)



Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

4 comments:

syafiq faris said...

kita sama la nabila....hhaha...yang paling rimas adalah bila nak cop jari kat mesin cop jari....jari mmng x dapat dikesan...yang ni paling sedih T_T

Atie Ika said...

Assalam...boleh cuba makanan tambahan..kot2 jadi kan..tak salah usaha dan ikhtiar..
jemput jenjalan http://shkleika.blogspot.com/2014/09/hiperhidrosis-kenali-punca-dan-rawatan.html

Kapla Rapla said...

Kalau sapa2 ad jui ubat utk pnyakit ni blh msg sya x. 0125411849 atau 044226080 amir

izwan said...

sape nk beli mesin kurangkan hyperhidrosi..good condition..second hand. harga saya letak rm1900..(boleh runding)..perubatan berkesan..