Saturday, 30 November 2013

Tutorial Buat Gambar Bergerak By pHoTOsCape

ASsalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah dapat jugak updated blog
alhamdulillah sebab demam semakin sembuh but selsema ade ag
berdoa agar sembuh tak lama lagi
Sebenarnya kalau tgk tajuk mesti korang pelik kan
jarang korang tgk nabila updated sal tutorial ney kan
ini adalah request from kawan nabila iaitu cik MarDeeya
Tutorial ini khas buat dye dan korang semua

Tutorial buat gambar bergerak by photoscape

1.Firstly korang mesti la ada software Photoscape

2.Bile dah bukak software Photoscape pastikan klik pada editer
untuk mengedit gambar yang korang nak edit


3.korang still dekat editer .edit banyak3 supaya gambar yang nak jadikan "Gambar Bergerak" itu berbeza barulah nampak pergerakannya nanti bila dah selesai..


*edit banyak2 macam dalam gambar ini

4.bila dah siap edit gambar korang tu ..korang klik dekat menu bar dekat photoscape tu korang tekan animated Gif

5.dah tekan Animated gif ,perasan tak ada kotak tepi nampak gambar2 banyak2 tu just tarik gambar yang korang edit td sampai la abis gambar korang nak yea


6.Korang bleh adjust time yang korang nak then effect yang korang suka

7.save animated anda then siap

inilah hasilnya


Done Tutorial ..mudah kan?
apa lagi jum cuba
selamat mencuba and Gudluck yea

Pesanan:
Animated ini hanya boleh lihat bergerak di animated gif di photoscape
and blog
di tempat lain tak boleh ..harap Maklum

Sebarang pertanyaan boleh comment di entry ini  :)








Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

6 comments:

Super Girl said...

tx nabilaa . mar dah buat macam ni laa , tapi bila letak kat sidebar takgerak pulakk . nanti mar cuba sekali lagi ehh , btw , cepat sembuh tau ?

Alyn Roslan said...

nice tutorial, saya pernah cuba, its work! :)

Nabila Mansor said...

@Super Girl lupa nk bgtau mar kalau nk letak sidebar pastikan mar masukkan gambar tersebut dekat imgur then copy direct link :)

Deeya said...

oke , takpe nabila . dah try guna imgur . jadi . tengss :D