Wednesday, 28 November 2012

Khasiat 7 Surah

Assalamualaikum sekali lagi .. Ahlan Wasahlan semua
Dah banyak hari nabila tak updated Blog ney dah nak bersawang dah .. 
Tenet nabila slow so terpakse biarkan blog begitu sahaja .. To sape2 yang Follow Nabila ,Nabila nak minta maaf kalau nabila terlate follow kamu balik . hehe 
Ok . harinie Nabila Nak share kat kamu semua Khasiat 7 Surah dalam Al-quran..
same2lah kite amalkannya .. **Muhasabah la diri kamu masing2 :)

Khasiat 7 surah Dalam Al-quran ;-

SURAH AL-KAHFI

Daripada Umar berkata: Nabi saw telah bersabda:
"Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat"


SURAH AS-SAJDAH

Dan diriwayatkan imam Ahmad daripada jabir berkata:
"Adalah Nabi SAW tidak tidur hingga dibaca surah As- Sajdah dan Al-Mulk"


SURAH YAASIN

Daripada Ma'qil Ibni Yasar berkata:
"Al-Baqarah adalah rangka Al-Quran diturunkan setiap satu ayat dengan disertakan 80 Malaikat dan Ayat Kursi khusunya diturunkan khas dari di bawah Arsy Allah swt yang tersusun di dalam surah Al-Baqarah. dan surah yaasin itu, adalah jantung hati Al-Quran".


SURAH AD-DUKHAN

Daripada abi Hurairah .a. berkata :nabi saw telah bersabda:
"Sesiapa yang membaca surah Ad-dukhan pada waktu malam, maka esoknya 70,000 malaikat akan meminta ampun baginya".


SURAH AL-WAQIAH

Rasulullah saw bersabda:
" Bacalah surah Al-Waqiah. Sesiapa yang membacanya tidak akan menjadi miskin selama-lamanya"


SURAH AL-MULK

Daripada Ibnu Abbas .a berkata:
"Bacalah surah al-Mulk dan ajarkanlah kepada ahli keluarga kamu dan semua anak kamu dan juga keoada anak-anakmu yang belum baligh di rumahmu dan jiran tetanggamu, sesungguhnya yang menyelamatkan dan berdebat di hari kiamat di hadapan Allah swt memohon ampun kepada pembacanya supaya Allah swt menyelamatkan dia daripada api neraka dan pembacanya juga selamat dari siksaan kubur!"

Dan Nabi saw bersabda:
"saya suka kalau surah ini ada dalam hati tiap insan dari umatku".

SURAH AL-HASYAR

Nabi saw bersabda:
"Barangsiapa yang membaca 3 ayat terakhir surah al-Hasyar maka Allah swt mewakilkan 70 malaikat berselawat atasnya hingga petang. Begitu juga waktu petang dan jika dia meninggal pada hari itu, ia dikira mati syahid"

Bacalah Al-quran sesungguhnya ia dapat membantu kamu ketika kamu mati nanti 






Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

16 comments:

Mohd Lokman Bin Ramli said...

terima kasih untuk perkongsian ini.. ^_^

Shazreena Shukri said...

terima kasih untuk info ni..teruskan ya..:)

ELFarahin said...

Jom JOIN segmen saya :)
http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/12/segmen-k-blopper-card.html

wisata outbound malang said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

eimuizduaf said...

Eheeehe . Lepas nie dah bole amalkan selepas sembahyang :) . Thanks for the info ^_^

wana wazm said...

tq for info sygg..
btw,sy tag awak di http://justforcontest.blogspot.com/2012/12/giveaway-by-sayaiylia-ladys-cabinet.html
jemput join..

mohd fariz said...

memang saya comel pandai awak ayat saya he..he..xde la joke je..saya pengomen terhandal he..he..dan kaki follow jom la http://farizgolddollar.blogspot.com/

3'Z Home Cleaning Service said...

ilmu yang cukup berguna - saya dah follow awak. ... Jom Singgah blog saya . Support dari anda amat lah saya harga - TQ http://threezresources.blogspot.com/ dan like FB http://www.facebook.com/3zHomeCleaningService

De' Wanie said...

alhamdulillah..thanx kongsi info ni dear...;)

Nabiha erin balqis said...

terima kasih berkongsi maklumat yang sangat penting untuk bekalan akhirat :) may Allah bless you.

Cik Mun said...

terima kasih sbb share ni..sgt bergune..

saifudin abu izzudin said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Bukanlah suatu kesalahan ketika kamu mencoba dan kemudian gagal. Satu-satunya kesalahan adalah ketika kamu tidak berani mencoba
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ..

meera said...

info yg sgt menarik....alhamdulillah... :)..
tq..