Wednesday, 14 November 2012

- Kisah Wanita Berpudah -

Sempena Awal Muharam Nabila Nak Share satu cerita yang Nabila rase boleh Dijadikan pengajaran bagi kite Umat islam .. same2 la memahami jalan ceritanya ..
Renung2kan dan selamat beramal ..
Selamat Tahun Baru Islam 1434 Hijrah
Kisah Wanita Berpudah Membeli -belah :-
Diceritakan seorang wanita muslimah berpurdah sedang membeli-belah di salah satu pasaraya di Perancis.

Setelah selesai mendapatkan barang-barang yg dicarinya, dia segera pergi ke kaunter utk membayar. Kebetulan cashier yang ditujunya adalah seorang wanita keturunan Arab yg berpakaian tdk menutup auratnya.

Cashier tersebut memandang wanita berpurdah itu td dgn pandangan mengejek, kemudian dia mulai mengira nilai barang belanjaan wanita tersebut sambil melemparkannya dgn kasar ke atas meja. 

Namun wanita berpurdah itu tdk terpengaruh dgn provokasi wanita cashier itu, dia tetap tenang, bahkan sangat tenang, hingga membuat wanita cashier semakin geram dan tidak dapat lagi menguasai diri, lalu berkata dengan nada memperlekehkan, "Kita mempunyai berbagai masalah dan permasalahan di sini, purdah kamu ini adalah salah satu masalah. Kita datang ke sini untuk mencari duit, bukan untuk pamer agama maupun sejarah. Kalau kamu mau menjalani agama atau mengenakan purdah, pergilah sana ke negerimu dan jalani agamamu sesukamu."

Wanita berpurdah itu berhenti memasukkan barang belanjaannya ke dalam troli, lalu memandang wanita cashier tersebut... 

Dia membuka purdahnya dan ternyata dia adalah wanita kulit putih, dgn sepasang mata biru, lalu dia berkata, "Aku adalah wanita Perancis asli, begitu pula ayah dan nenekku. Ini adalah Islam-ku dan ini adalah negeriku. Kamu telah menjual agama kamu, sementara kami membelinya.

Subhanallah...

Allah Ta'ala berfirman, ertinya, "Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan, 'Rabb kami adalah Allah', kemudian mereka tetap istiqamah maka tidak ada keraguan terhadap mereka dan tidak pula mereka berduka cita." (QS. Al-Ahqaaf: 13)

#kemana pun kamu pergi, bawalah islam bersama!

Salam Awal Muharam 1434 Hijrah :)Terima kasih kerana baca entry ini, jangan lupa datang lagi

4 comments:

Syaza said...

Anda ditag untuk giveaway ini :) http://hazirahhawamuslim.blogspot.com/2012/11/ainhaqis-giveaway.html

myliona said...

subhanallah. menarik sekali ;)

BALQIS HARYANI said...

http://balqisharyani.blogspot.com/

Jom join contest Qis.. Hadiah dress menanti anda ;'D